Vredesposterwedstrijd van Lions Clubs International

De Lions Clubs International Peace Poster Contest (Vredesposterwedstrijd) is een internationale tekenwedstrijd die kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar aanmoedigt om op creatieve wijze uit te drukken wat vrede voor hen betekent. De wedstrijd stelt de tekenaars in staat om hun unieke beeld van vrede met anderen te delen, zodat we allemaal een grotere tolerantie en internationaal begrip kunnen hebben.

Sinds de start in 1988 hebben miljoenen kinderen over de hele wereld deelgenomen aan de wedstrijd, sinds 1994 ook in Nederland. Lionsclubs kunnen deze tekenwedstrijd organiseren bij lokale scholen of jeugdgroepen.

Wereldwijd doen elk jaar zo’n 500.000 kinderen mee in ca. 190 landen. De Nederlandse winnaar is aan het eind van het jaar bekend, wordt in maart gehuldigd en dingt vervolgens net als de andere nationale winnaars mee naar de hoofdprijs van $5000,- plus een reis naar New York en het VN-hoofdkwartier. Daarnaast zijn er nog 24 prijzen van $500,- .

Zie voor de wereldwinnende posters van de afgelopen jaren ►

Peace Poster Contest 2018

Thema: KINDNESS MATTERS, AARDIG ZIJN HELPT

De jaarlijkse Lions Clubs International Vredesposterwedstrijd werd in Voorburg georganiseerd door de Lionsclubs Voorburg en Voorburg Prinses Marianne, de deelnemende scholen waren De Vijverhof, De Driemaster, Professor Casimirschool en Lusthofschool.  Scholieren in de groepen 7 en 8 tekenden hun Vredesposter naar het thema van dit jaar: 'Aardig zijn Helpt'.

In de eerste schoolweek is tekenpapier uitgedeeld en zijn de kinderen aan de slag gegaan om een mooie poster te maken. Wekenlang werd er in de tekenles hard gewerkt en in de klas gepraat over hoe belangrijk vrede is. Het is elke keer weer bijzonder om te zien wat kinderen beweegt bij het maken van hun Vredesposter.

Publieksprijs

Zaterdag 20 oktober j.l. startte de expositie van de 18 winnende Vredesposters in de Bibliotheek aan de Vliet in Voorburg. De bezoekers van de bieb konden stemmen op hun favoriete poster door een stemformulier in te vullen.  Stemmen kon tot woensdag 31 oktober 12.00 uur, meteen daarna werden de stemmen geteld en de winnaar van de Publieksprijs bekend gemaakt.

Vakjuryprijs

Er was nóg een prijs te winnen: de Vakjuryprijs. De jury werd gevormd door wethouder onderwijs Juliette Bouw, bibliotheekdirecteur Harm Smit, kunstschilder Corné Akkers en kunstenaar Frans Kokshoorn. De jury keek onder meer naar de interpretatie van het thema en uitbeelding ervan op de poster, de artistieke presentatie en originaliteit.

Finale jurering in Bibliotheek aan de Vliet

Op woensdag 31 oktober 2018 was de lokale finale, in aanwezigheid van de tekenaars, ouders, oma’s en opa’s, jury, docenten, medeleerlingen, genodigden en de pers.

Winnaar van de Vakjuryprijs werd Mylène Steurink, Prof. Casimirschool met tekening no.1 en winnaar van de Publieksprijs was Lizzy Texidor, Lusthofschool, met tekening no.11.

Wethouder Juliette Bouw, voorzitter van de jury, overhandigde de prijzen aan de winnaars. Hun vredesposters doen nu mee aan de volgende ronde: de wedstrijd van alle posters voor heel Nederland in januari 2019. Tijdens de Lions VN-dag in maart 2019 wordt de landelijk winnaar in het zonnetje gezet. De winnende poster zal daarna ook te zien zijn op de landelijke Lionswebsite ► . De landelijk winnaar doet vervolgens mee aan de grote wereldwijde finale.

Voor foto's van de lokale finale in Bibliotheek aan de Vliet zie hier ►

Jurering op scholen

Op donderdag 18 oktober 2018 zijn onder auspiciën van Lionsclub Voorburg door een zeer deskundige jury de winnende tekeningen op de Driemaster en Vijverhofschool aangewezen.

Voor fotoreportage hiervan zie ►

Peace Poster Contest 2017

Finale vredesposterwedstrijd VREDE HEEFT DE TOEKOMST

De spanning was te snijden toen op 1 november Lia de Ridder, wethouder onderwijs, de twee prijzen (juryprijs en de publieksprijs) voor de beste vredesposter uitreikte in de bibliotheek Voorburg.

Een vakkundige jury onder leiding van de wethouder die verder bestond uit Harm Smit, directeur van de Bibliotheek aan de Vliet in Voorburg, Frans Kokshoorn, beeldhouwer en Corné Akkers, kunstschilder, beoordeelde de 20 posters van de finalisten op uitbeelding van het thema, originaliteit en uitwerking. Dat bleek een lastige opgave, want de jury bleef lang in beraad, daarmee de spanning nog verder opdrijvend.

Tess Veldhuis van groep 8 van de Vijverhofschool bleek volgens de jury de beste poster te hebben gemaakt. Helaas kon ze niet in de bibliotheek aanwezig zijn, maar die avond kon de organisatie de welverdiende prijs en de felicitaties toch bij haar thuis afleveren.

Voor de publieksprijs kon tijdens de expositie van de 20 posters in de bibliotheek door het publiek op hun favoriete poster worden gestemd. Dat leverde in totaal 499 stemmen op, waarvan de meeste gingen naar de poster van Eline van Zanten van groep 8 van de Lusthofschool. Verrast en ontroerd nam zij de uitgebreide huldiging en de prijs in ontvangst.

Beide posters gaan nu naar de nationale niveaus waaruit in december de Nederlandse winnaar wordt gekozen, die in New York in maart 2018 meedingt naar de beste van de wereld. Wereldwijd organiseert Lions Clubs International deze jaarlijkse wedstrijd voor 400.000 kinderen in 190 landen. De beste 24 krijgen een prijs van $500,- en de beste van de wereld een prijs van $5000,-

Voor een fotoreportage van de prijsuitreiking zie ►

Jurering op de scholen.

Op vrijdag 13 oktober 2017 zijn onder auspiciën van Lionsclub Voorburg door een wederom zeer deskundige jury op drie verschillende scholen de ingezonden tekeningen van 7 verschillende groepen beoordeeld.

Voor een fotoreportage van deze jurering zie ►

Volgorde: