05/02/2023

Lionsclub Voorburg schenkt leermiddelen aan Oekraïense School.

De Oekraïense school Wesselka, de naam betekent ‘regenboog’, is op initiatief van de toenmalige ambassadeur 12 jaar geleden in Voorburg opgericht en is de eerste van zijn soort in Nederland.

De school op zaterdag was bedoeld voor kinderen van Oekraïense ouders die in Den Haag e.o. woonden om hen op de hoogte te houden van de Oekraïense taal, geschiedenis en cultuur. Door de week gaan ze naar Nederlandse of internationale scholen.

Voor de oorlog zaten er gemiddeld zo’n 20 kinderen op school, verdeeld over 5 leeftijdsgroepen elk met een eigen leerkracht en via de gemeente Voorburg kon en kan de school beschikken over het gebouw aan de Fransstraat 16.

Na het uitbreken van de oorlog nam het aantal kinderen enorm toe en werd het gebouw al snel te klein, maar via de gemeente kon men ook terecht in het Corbulo College en wordt er nu op twee plaatsen lesgegeven.

Op het hoogtepunt van de oorlog zaten er circa 200 kinderen op school, waardoor er niet alleen behoefte was aan meer ruimte, maar ook aan veel meer leermiddelen. En daar heeft Lionsclub Voorburg bij geholpen door de opbrengst van de laatste wijnactie te bestemmen voor de aanschaf van een printer, printerinkt, afdrukpapier, powerbanks, luidsprekers en een lamineerapparaat.

Deze leermiddelen werden zaterdag jl. op de school overhandigd en door directeur Alexandra Faryma  dankbaar in ontvangst genomen.