05/10/2023

Op 5 oktober 2023 bracht Bob Wesselius, lid van Lionsclub Voorburg, een bezoek aan groep 5 van O.B.S. De Margriet en las voor uit het boek ‘Kinderen van ver’ van Martine Letterie. Doodstil luisterden de kinderen naar het verhaal over  Azad, een jongen die uit Afghanistan naar Nederland is gevlucht en in een asielzoekerscentrum woont. Na het voorlezen gingen de leerlingen van De Margriet ideeën bedenken hoe Azad zich snel in Nederland kan gaan thuisvoelen.   

  

Deze les bij De Margriet werd uitgevoerd met ontwerpboxen gericht op leesbevordering in het kader van de Kinderboekenweek die in het thema staat van ‘Bij mij thuis’. Het boek ‘Kinderen van ver’ is een van de boeken die centraal staat voor groep 5 en 6. De les is ontwikkeld door ‘Ontwerpen in de klas’, een samenwerkingsverband van leerkrachten en ontwerpexperts, in samenwerking met kinderboekwinkel In de Wolken en Stichting Techniekmenu. Door het verhaal in de klas (voor) te lezen en iemand uit het boek actief te helpen met het oplossen van een probleem, voelen kinderen zich meer betrokken en groeit hun plezier in lezen. Leesbevordering wordt zo op leuke wijze gekoppeld aan burgerschap, ontwerpend leren en maken. 

 

Lionsclub Voorburg heeft door een financiële bijdrage dit project mogelijk gemaakt en meegedacht over landelijke verspreiding.